Neznalost neomlouvá aneb Proč je školení tak důležité

Nedávno se na mě obrátila klientka se svým příběhem. Potřebovala pomoc a já věřil, že situaci vyřešíme. Jak se však záhy ukázalo, už bylo příliš pozdě. Zaměstnanec nebyl řádně proškolený a došlo k nehodě. Jak se taková situace řeší a co rozhodně nesmíte podcenit?

Už neuniknete

Uvědomte si, že jakmile dojde k nehodě nebo jiné lapálii vinou neproškoleného zaměstnance, je to problém. Veškeré škody odnesete vy, protože pojišťovna vám nic nezaplatí a zaměstanec pravděpodobně bude vyžadovat odškodné za pracovní úraz. Navíc vám hrozí veřejnoprávní sankce za nedodržení zákonného nařízení.

Co nesmíte podcenit?

Abyste se starostem vyhnuli nejen vy, ale i firemní peněženka, zajistěte svým zaměstnancům školení BOZP, školení PO, školení řidiče referenta a další. Také si zkontrolujte, že si platíte úrazové pojištění pro firmu, které je ze zákona povinné. Pamatujte na to, že školení vás vyjde na pár desítek korun. O něco více než lahodný hamburger. V budoucnu vám navíc v případě trablů ušetří desetitisíce korun.

Takhle to být nemá!

Výše zmíněná klientka se na mě obrátila s nevinným dotazem. Kdo že to je ten řidič referent? Svou odpověď získala. Jenže nastal druhý dotaz a já už cítil malér.

„Potřebuje školení i zaměstnanec, který řídí občas a najede sotva 10 kilometrů?“

Ano, potřebuje. Na to pamatujte. Školení řidiče referenta musí mít každý, kdo se jen uvelebí za volantem a koná tak v zájmu zaměstnavatele. Na typu vozidla a vzdálenosti či četnosti jízd nesejde. Ať řídíte soukromý, firemní nebo vůz z půjčovny, školení je zkrátka nutnost. 

Následky na sebe nenechaly dlouho čekat

Klientka situaci okamžitě nahlásila jako pracovní úraz a už se to s ní vezlo. Veškeré výdaje spojené s nehodou šly z její kapsy a pojišťovna nevydala ani korunu. Proč? Protože klientka porušila zákonné podmínky. Zaměstnanec zkrátka nebyl řádně proškolený.

Takhle to má vypadat!

Pravidelně proškolujte své řidiče a nezapomínejte všechny certifikáty archivovat. Je mi jasné, že prezenční školení je otravné, časově náročné a většině zaměstnanců se termín stejně nehodí. Proto vám doporučuji školení online. Objednáte ho za pár minut a zaměstnanec už si se školením poradí.

  • Školení řidiče referenta zvládnete vyplnit do 20 minut
  • Školení BOZP a PO lze zvládnout za 2 – 3 hodiny

Své zaměstnance tak proškolíte rychle a snadno. Chráníte tím nejen sebe při případné nehodě, ale také samotného zaměstnance.

Sdílejte příspěvek...